Schoolreis Berlijn

Prijs op aanvraag

Home > Bestemmingen > Duitsland > Schoolreis Berlijn

Op schoolreis naar Berlijn? Een trendy stad zonder grenzen, die sinds de val van de Muur een complete metamorfose heeft ondergaan en nog steeds ingrijpend wordt verbouwd tot de meest trendy Europese hoofdstad van de 21e eeuw! Maar naast het nieuwe Berlijn vind je er natuurlijk ook de bekende monumenten als de Brandenburger Tor, Schloss Charlottenburg, Rijksdag de dag en nacht bruisende Kudamm en het elegante Unter den Linden. Een stad boordevol musea en monumenten en talloze attracties. Berlijn is de metropool van de 21e eeuw, een stad met vele gezichten, waar je steeds weer iets nieuws ontdekt!

HEEFT U VRAGEN?

Bel ons op 0412 - 481 000 of stuur ons een e-mail: info@europaspeciaalreizen.nl

  

SCHOOLREIS BERLIJN: KIES ZELF!

U bent geheel vrij in het kiezen van: de periode waarin u wilt reizen, hoeveel dagen u op reis wilt, hoe u wilt reizen, met hoeveel deelnemers, de accommodatie, het programma etc. Wij sturen u voor uw schoolreis naar Berlijn graag geheel vrijblijvend een offerte schoolreis Berlijn op aanvraag! Wij geven u hieronder alvast een idee voor uw schoolreizen Berlijn!

Zomaar een idee voor uw schoolreis naar Berlijn:

Eerste reisdag:
Om ca. 07.00 uur vertrekt u met onze comfortabele touringcar vanaf uw schooladres naar Berlijn via de route Hannover en Helmstedt. Onderweg kunt u desgewenst een stop maken bij de Gedenkstätte Marienborn, daar waar ooit de grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland lag. Als u wat eerder vanuit Nederland vertrekt (chauffeurswissel), dan is er als alternatief een stop “en route” mogelijk in Autostadt in Wolfsburg: een uitgestrekt, modern vormgegeven “themapark” van autogigant Volkswagen. Zeker voor groepen geïnteresseerd in (auto)techniek een aanrader!

Aankomst in Berlijn om ca. 16.00 – 17.00 uur. Via een eerste verkenningsroute door de Duitse hoofdstad rijdt u naar uw hostel of hotel of naar het Treffpunkt in de gastgezinnenwijk.

Na het diner kunt u vanuit de “Telespargel” wellicht nog even genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn: in de Fernsehturm op de Alexanderplatz “zoeft” u met de supersnelle lift in slechts 40 seconden naar de “Aussichtsetage” op 203 m. Ook op de bovenste etage van het Panoramapunkt op de Potsdamer Platz krijgt van een fraai panorama van Berlijn.

Natuurlijk bepaalt u zelf hoe lang u werkweek Berlijn duurt: drie, vier, vijf of wellicht zes dagen!? De Duitse hoofdstad biedt vele, afwisselende mogeliljkheden voor uw schoolreis Berlijn.

Hieronder een aantal ideeën voor de invulling van één of meerdere dagen tijdens uw schoolreis Berlijn. Wilt u het programma voor uw groep een thematische invulling geven: zie programma schoolreis Berlijn

Een reisdag in Berlijn:
Na het ontbijt in uw ho(s)tel of bij uw gastgezinnen begint u ’s ochtends uw schoolreis Berlijn natuurlijk met een afwisselende stadsrondrit. Een afwisselende rondrit met Nederlands of Duits sprekende gids langs de oude en nieuwe monumenten van het ongedeelde Berlijn. Langs historische monumenten als de Rijksdag, Brandenburger Tor, Schloß Charlottenburg en het Olympisch Stadion. Over beroemde pleinen als Alexanderplatz, Potsdamer Platz en Pariser Platz en door markante straten als de Kudamm, Friedrichstraße en Unter den Linden. Onderweg kunnen er natuurlijk een aantal stops gemaakt worden voor foto’s die natuurlijk op uw schoolsite in het foto-album van uw van komen te staan!

U kunt echter ook kiezen voor de educatieve Stadtralley als eerste verkenning van werkweek Berlijn: de groep wordt ingedeeld in teams die met kaarten en verschillende opdrachten in Berlin Mitte het heden en verleden van de stad kunnen ontdekken.

Of ga zelf in groepjes op pad met onze GPS- of mp3-tours of download een app voor op je Smartphone, waarmee je aan de hand van vier spannende of bijzondere verhalen op unieke manier Berlijn kan ontdekken: een “Krimi” in Friedrichshain of sightseeing in Berlin-Mitte!

Of kiest u voor de Street Art Tour & Graffiti Workshop: het ca. vier uur durende programma begint met de tour door Berlijn, waarbij onze gids de Street Art van de stad toont en vertelt over de werken, de kunstenaars en hun technieken. Aansluitend ga je in het kunstencentrum je eigen kunstwerk creëren! Doe niet je beste kleren aan, want je gaat met spuitbussen aan de gang…..

’s Middags (of ’s avonds) Berlijn vanaf het water verkennen? Ook dat kan: geniet van een Berliner Schifffahrt vanaf verschillende aanlegsteigers kunt u een tour over de Spree en het Landwehrkanal maken. Langs o.a. het Museuminsel, Nikolaiviertel, de Rijksdag en Schloß Charlottenburg. Bezoek aansluitend bijvoorbeeld het imposante, door een prachtig park omgeven Schloß Charlottenburg. Even verderop ligt het Olympiastadion, waar in 2006 de WK finale werd gespeeld. Wij reserveren de rondleiding in het stadion, waarbij u ook die plekken bezoekt, die voor de gemiddelde voetbalfan gesloten blijven!

Na een volle dag even rustig bijkomen en genieten van een gezellig diner. Wij reserveren graag uw diner: overal in Berlijn hebben wij restaurants, in verschillende prijsklassen en van pizza & pasta, hamburger of currywurst tot de “gut Bürgerliche Küche!” Heeft u nog wat energie over heeft, ga dan gewoon “sportief dineren:” een all you can eat snackbuffet en aansluitend bowling “mit DJ, Schwarlicht & Animation!”

Een reisdag vanuit Berlijn:
Ook voor excurisie buiten de Duitse hoofdstad ziljn er vele afwisselende mogelijkheden voor een (halve) dagtocht tijdens uw schoolreis Berlijn. Een paar suggesties om deze dag van uw schoolreis Berlijn in te vullen:

 • Oranienburg:
  Gelegen even ten noorden van Berlijn. In de Gedenkstätte Sachsenhausen in Oranienburg worden op indrukwekkende wijze de verschrikkingen van het voormalige concentratiekamp getoond. Wij reserveren desgewenst een uitgebreide rondleiding van ca. twee uur in de Gedenkstätte. Aansluitend kunt u in Oranienburg lunchen ( “Bratwurst mit Pommes”).Voor een “technisch” vervolg van deze dagtocht kunt u het Schiffshebewerk in Niederfinow bezoeken. Gebouwd tussen 1927 en 1934 is het Schiffshebewerk één van de best bewaarde industriële monumenten van Duitsland én nog steeds volledig in dienst als “lift” op het Oder-Havelkanaal. Of kies voor een sportieve invulling van de middag in het super sport- en recreatiecentrum TURM Erlebniscity: attractiebad, tennis, badminton, bowling, basketbal, beachsoccer, volleybal en klimwand!
 • Dresden:
  Vanuit Berlijn rijdt u in ca. 2½ uur naar het “Florence aan de Elbe.” In WOII werd de hoofdstad van Sachsen zwaar getroffen, maar inmiddels stralen de herbouwde monumenten als Semper Oper, Frauenkirche en Zwinger weer in haar oude glorie. Met onze gidsen maakt u een stadswandeling door het centrum van Dresden, waarna u een bezoek kunt brengen aan de “Gemäldegalerie Alte Meister” in het Zwinger (scholieren tot 17 jaar gratis entree) of bezoek het “Energie-Museum der DREWAG:” in een voormalige energiecentrale wordt op een boeiende wijze uiteenlopende aspecten van de energieverzorging gepresenteerd.Ter afsluiting van het bezoek aan Dresden maakt u een boottocht op de Elbe op een historische stoomboot. Bij aankomst in Pillnitz wordt u opgewacht door onze chauffeur en rijdt u aansluitend terug naar Berlijn.
 • Spreewald & Tropical Islands:
  Een sportieve dag tijdens uw schoolreis Berlijn met een kanotour door één van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Spreewald! In een uitgestrekt bosrijk gebied waaiert het riviertje de Spree uit in verschillende kleinere stromen, om uiteindelijk weer samen te vloeien richting Berlijn. Tussen de rivierarmen lopen weer de kleinere stroompjes en kanaaltjes, die zich uitstekend lenen voor een kanotour van ca. twee – drie uur.
  En aansluitend naar Tropical Islands: even ten zuiden van Berlijn sta je plotseling midden in een kolossale tropische verrassing met een zee (28 graden!), hagelwitte stranden, tropisch regenwoud, lagune met whirlpools, glijbanen, watervallenen stroomversnellingen. Een uitstapje met volop vertier, shows en sport!
 • Magdeburg & Lutherstadt Wittenberg:
  Elbestad Magdeburg (zo’n twee uur van Berlijn) is een voor vele nog onbekende stad met een verrassend afwisselend historisch stadsbeeld. Met haar verleden als keizerlijke residentie, Hanzestad en Pruisische vesting kent de hoofdstad van Saksen-Anhalt een bewogen verleden. Naast de Dom (de eerste gotische kathedraal in Duitsland) met haar imposante torens is de Grüne Zitadelle van Friedensreich Hundertwasser één van de meest bezochte monumenten van Magdeburg.Aansluitend naar Lutherstadt Wittenberg. Door de werken van Luther was de stad lange tijd het centrum van het geestelijke leven in Europa. Het is hier dat Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk heeft aangeslagen. Naast de Schloß Kirche met de grafstede van Luther en Melanchton kunt u tevens het Lutherhaus en de Stadtkirche (waar Luther preekte) bezoeken.

Na een afwisselende dagtocht vanuit Berlijn, kunt u ’s avonds kunt u zich in Berlijn helemaal uitleven: “Discofieber” in Disco D’light: een discotheek exclusief voor schoolgroepen! Een betaalbare en veilige Party in de Club Matrix: een swingend hoogtepunt van elke schoolreis naar Berlijn! Of kies voor lekker griezelen tijdens de Ghost Tour Berlin: op zoek met de nachtwaker naar “Gespenstern und Sagen!”

Een reisdag in Berlijn:
Berlijn is bij uitstek een museumstad. Door de jarenlange scheiding van West- en Oost-Berlijn, was er na de val van de Muur een “overvloed” aan musea. Belangrijke collecties die decennia lang gescheiden waren, zijn inmiddels weer samengevoegd op o.a. het Museum Insel. Kunst en cultuur, geschiedenis, techniek en curiosa: Berlijn heeft voor iedere groep een passend museum.

Bezoek ’s ochtends één van de vele rijk gevulde en veelal interactief ingerichte musea van Berlijn (zie ook onze themaprogramma’s voor schoolreizen Berlijn).

Wij reserveren graag ook voor uw schoolreis Berlijn de voor schoolgroepen veelal gratis entree in de musea van Berlijn en indien gewenst een rondleiding door het museum. Op het Berliner Museumsportal vindt u een compleet overzicht van de meer dan 170 Berlijnse musea.

Naast de ontelbare musea biedt Berlijn ook vele bijzondere attracties en activiteiten waarmee u zonder probleem deze middag van uw schoolreis Berlijn kunt invullen. Een paar suggesties:

Berliner Unterwelten:
beleef Berlijnse stadsgezichten vanuit een ongewoon perspectief en daal af in de ondergrondse bouwwerken van Berlijn: door geheimzinnige en in vergetelheid geraakte bunkers en door de verkeersaders van de Berlijnse metro. Honderden mensen lopen dagelijks langs een groene deur in het metrostation Gesundbrunnen. Wat ze niet weten is, dat zich daarachter een labyrint bevindt van authentieke historische ruimtes. In dit bunkercomplex is het niet moeilijk je voor te stellen hoe vreselijk het geweest moet zijn om in deze nauwe ruimtes opeengepakt te zitten.

 • Berlin Story Bunker:
  In de enige permanent geopende “Luftschutzbunker” uit de Tweede Wereldoorlog vindt u op de bovenste verdieping het Berliner Gruselkabinett waar u een huiveringwekkende wandeling maakt langs levensechte, spookachtige scènes: angstaanjagende gestaltes, een griezelig kerkhof. Een donker, mistig bunkerdoolhof met onheilspel-lende geluiden én…… je weet maar nooit of iedereen er uitkomt. Op de begane grond levensechte, bloederige medische taferelen uit een zeer duister verleden. Het Berlin Story Museum toont het 800-jarige verleden van Berlijn.
 • Ritter Sport Bunte Schokowelt:
  Een droomreis voor alle zoetekauwen op zoek naar de oorsprong van chocolade! Laat de chocolade van je dromen bereiden door chocolatiers op basis van je eigen ideeën over het lekkerste chocolaatje dat je je kunt bedenken om zo te experimenteren met nieuwe smaakvariaties. Volg het “chocoladepad” met boeiende interactieve exposities en bioscoop stellen en ontdek alles over de productie van chocolade. Scholieren kunnen tijdens hun werkweek in Berlijn in de kelder tijdens een Choco Workshop hun nieuwe vaardigheden zelf uitproberen onder het wakend oog van deskundige medewerkers van de Bunte Schokowelt!
 • Music Tour Berlin:
  Een afwisselende en verrassende, muzikale stadsrondrit voor “junge und jung gebliebene Leute!” Een tour door het muzikale heden en verleden van Berlijnse music en dance scene, waar topacts als U2 en David Bowie in Berlijnse studio’s hun opnamen maakten en waar tegenwoordig alle grote DJ’s de “Club- und Dance Kultur” in Berlijn en de rest van Europa veroveren.
 • Berlin Dungeon:
  griezelen tijdens een 700 jarige reis met “spooky” verhalen uit het verleden van Berlijn. Door middel van negen live shows brengen acteurs van de Dungeon dit verleden tot leven.. Probeer te ontsnappen aan seriemoordenaar Carl Grossman of vind je weg naar de Berlin Cathedral. Durf jij het om bij de Berlin Dungeon naar binnen te stappen?

Na een afwisselend programma natuurlijk eerst dineren in het Hard Rock Café of één van onze andere restaurants en dan gewoon weer verder met het avondprogramma! Alvast een paar tips voor de avonduren: naar een 3D-film in het CineStar IMAX op de Potsdamer Platz? Of gewoon lekker stappen en genieten van het “Berliner Nachtleben” in één van de bars in het populaire Prenzlauer Berg of ga naar het unieke Kunsthaus Tacheles in de Oranienburger Straße. En breng zeker één van de avonden tijdens uw werkweek in Berlijn een bezoek aan de trendy Hackesche Höfe, één van de belangrijkste trekpleister van Berlijn!

Een reisdag naar Potsdam:
Maak tijdens uw schoolreis Berlijn zeker ook een (halve) dag excursie naar Potsdam, “het Versailles van Berlijn” met de paleizen van de “große Friedrich.” Maar Potsdam is meer en dat begint al onderweg van Berlijn naar Potsdam. Zo kunt u “en route” het Haus der Wannsee Konferenz bezoeken, de villa waar onder voorzitterschap van Heydrich werd vergaderd over de organisatorische uitvoering van de beslissing om de Europese Joden te deporteren en te vermoorden. Aansluitend kunt u via de beroemde Glienicker Brücke (de brug waar spionnen tussen Oost en West werden uitgeruild) Potsdam binnenrijden.

Wellicht bezoekt u in Potsdam eerst het Schloß Cecilienhof, waar aan het einde van WOII Attlee, Truman en Stalin het “Potsdamer Abkommen” sloten. Maak vervolgens met een gids een “Altstadtbummel” door Potsdam, waarbij natuurlijk het holländisches Viertel niet ontbreekt. De wandeling eindigt in het Park Sanssouci, waar u Schloß Sanssouci of het Neues Palais kunt bezoeken.

Potsdam is naast de stad van paleizen ook dé filmstad van Duitsland: “Hollywood an der Havel!” De Babelsberg Studiotour toont heden en verleden van de beroemde filmstudio’s omlijst met een groot aantal attracties! Of wil u Potsdam actief verkennen? Wij reserveren wij de fietsen voor Potsdam Bike Tour (desgewenst met gidsen)!

Aan het einde van de middag terugreis vanuit het vorstelijke Potsdam naar Berlijn.

’s Avonds in Berlijn een avondje theater? Berlijn heeft een zeer gevarieerd theateraanbod! Wij reserveren voor uw schoolreizen Berlijn de tickets voor sprankelende musicals als Hinterm Horizont, Tanz der Vampire of Sister Act! En wat te denken van een voorstelling van de spectaculaire Blue Man Group in het Bluemax Theater op de Potsdamer Platz!

Of bezoek het FriedrichstadtPalast: een wervelende show op het grootste theaterpodium ter wereld!
Maar….. u kunt natuurlijk ook zelf optreden!? Ga dan gewoon met uw groep naar een gezellig karaoke bar. Applaus verzekerd!

Een dag actief in Berlijn:
Wilt u naast uw bezoeken aan de musea, monumenten en attracties van Berlijn ook een dag(deel) van uw schoolreis naar Berlijn aan een actief programma besteden? Ook dat kan tijdens uw schoolreis Berlijn! Maak uw keuze voor een actieve excursie Berlijn en omgeving:

 • Fietsen in Berlijn:
  De beste manier voor Nederlanders om Berlijn te ontdekken is natuurlijk per fiets! Wij reserveren voor uw groep de fietsen. U kunt de route (ca. drie- vier uur) maken onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid met een uitgebreide routebeschrijving. U kunt een keuze maken uit een groot aantal afwisselende routes.
 • Paddeln in Berlin:
  Het water op in Berlijn in meerpersoonskano’s: een bijzondere en sportieve manier om het onbekende Berlijn te ontdekken. Met een gids maakt u een tour op de Spree nabij Berlin Mitte of kies voor de tour in het groene zuidoosten van Berlin Köpenick.
 • Paddeln im Spreewald:
  Op zo’n 1½ uur ten zuidoosten van Berlijn vindt u één van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Spreewald. In een uitgestrekt bosrijk gebied waaiert het riviertje de Spree uit in verschillende kleinere stromen, om uiteindelijk weer samen te vloeien richting Berlijn. Een heerlijk, waterrijk gebied om afwisselende kanotour te maken. Tussen de rivierarmen lopen weer de kleinere stroompjes en kanaaltjes.
 • Indoor Beach Center:
  Met de hele groep een sporttoernooi in het kolossale 2500m2 grootte Indoor Beach Center Berlin. Met het verwarmde witte zand van de sportvelden, de bar en de strandstoelen krijg je bijna een “caribbean beach feeling….” Speel ’s middags of ’s avonds (tot 21.00 uur) een beach-volleybal, beachsoccer, beachminton of beachhandbal toernooi en win met je team de “indoor beach kam-pioen” van Berlijn! Het maximum aantal speler per court is afhankelijk van de gekozen spelsoort. Ook mogelijk-heden voor outdoor toernooien vanaf april t/m oktober.
 • MountMitte:
  Voor iedereen die geen hoogtevrees heeft en zijn klimkunsten wil tonen, biedt MountMitte de juiste uitdaging! Geopend tot twee uur voor zonsondergang.met handen en voeten de klimwand van Magic Mountain bedwingen. Voor uw groep geen berg te hoog in Berlijn!
 • Erlebniscity Oranienburg:
  op een klein uurtje rijden ten noorden van Berlijn vindt u in Oranienburg een grandioos sport- en attractiecentrum met tennis, badminton, bowling, attractiebad, basketbal, beachsoccer, volleybal en klimwand!

Laatste reisdag:
Reist u per dagrit naar Nederland, dan vertrekt u om ca. 12.00 uur vanuit Berlijn. Maar ’s ochtends eerst nog een museumbezoek of gewoon even vrije tijd om lekker te shoppen. In de omgeving van de Nederlandse grens kunnen wij een gezellig slotdiner reserveren. Aankomst op uw schooladres in de loop van de avond.

Als u per nachtrit terugreist, dan heeft u nog een hele dag in Berlijn ter besteding. U vertrekt dan om ca. 23.00 uur naar Nederland. De volgende ochtend kunnen wij net voor de Nederlandse grens een afscheidsontbijt voor uw schoolreis Berlijn reserveren. Aankomst op uw schooladres in de loop van de ochtend.

 

Schoolreis Berlijn per touringcar

De touringcar is voor uw schoolreis Berlijn het ideale vervoermiddel. De prijzen zijn aantrekkelijk en het gemak van een touringcarreis biedt extra voordelen: immers u vertrekt dicht bij huis en u heeft ook ter plaatse de touringcar ter beschikking voor excursies en transfers.

U reist bij Europa Speciaal Reizen per luxe Tourist Class touringcar voorzien van verstelbare stoelen, airconditioning en toilet. In onze touringcars kunt u tegen kostprijs tevens een drankje verkrijgen uit de koffiebar/koelkastje. Heeft u een ruimer budget, dan kunnen wij een Comfort of Royal Class touringcar voor uw groep reserveren.

Bij onze touringcarreizen zijn uiteraard alle bijkomende kosten, zoals parkeergelden en chauffeurskosten, inbegrepen. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan!

Onze chauffeurs, velen rijden al jaren voor ons, zijn vakbekwaam, vertrouwd met de specifieke kenmerken van een schoolreis naar Berlijn en kennen de weg in Europa. Voor uw veiligheid en die van uw deelnemers houden onze chauffeurs zich aan de wettelijk geldende regels voor rij- en diensttijden.

 

Schoolreis Berlijn per trein:

Wij verzorgen tevens uw treinreis naar Berlijn vanaf elk station in Nederland inclusief de zitplaatsreserveringen internationaal. Zeker voor kleinere groepen biedt de trein een uitstekende en betaalbare schoolreis naar Berlijn.
Berlijn is vanuit Nederland snel en comfortabel te bereiken. Neemt u de vroegste mogelijke internationale verbinding naar Berlijn (mogelijkheden afhankelijk van het vertrekstation in de omgeving van uw school), dan bent u al om ca. 13.30 uur in Berlijn, met aankomst op het imponerende Berlin Hauptbahnhof. Op de terugreis vertrekt de laatst mogelijke internationale verbinding om ca. 16.30 uur. Wij adviseren u graag ook voor uw werkweek Berlijn over de dienstregeling en tarieven voor uw schoolreis naar Berlijn.

 

Schoolreis Berlijn per vliegtuig:

Vanaf Amsterdam Schiphol heeft u een rechtstreekse en betaalbare verbinding naar de Duitse hoofdstad. Wij informeren u graag over vluchttijden en tarieven en verzorgen desgewenst tevens de transfers vanaf en naar de luchthaven in Nederland en Berlijn.

Het programma voor uw schoolreis naar Berlijn!

De Duitse hoofdstad leent zich er bij uitstek voor om een educatieve invulling te geven aan uw werkweek in Berlijn. U kunt voor de invulling van een halve of hele dag van uw schoolreis Berlijn een keuze maken uit één van de zes thema programma’s die wij voor u hebben samengesteld. Met onze thema programma’s bieden wij u de bouwstenen om een afwisselend programma samen te stellen voor uw educatieve schoolreizen Berlijn.

Natuurlijk reserveren wij graag voor uw schoolreizen Berlijn het programma van uw keuze!

 • Programma Berlin Ostalgie
 • Programma Berlijn Sportief
 • Programma “Berlin unter dem Hakenkreuz”
 • Programma Joods Berlijn
 • Programma “Bundeshauptstadt Berlin”
 • Programma Cultuur en Kunstzinnige Vorming
 • Programma Natuur en Techniek
 • Programma “Berliner Baustellen”

Schoolreis Berlijn: programma Berlin Ostalgie

Het Oost-Duitse “Ampelmannetje” en hier en daar een Trabi zijn wellicht nog de meest tastbare beelden die zichtbaar zijn in het straatbeeld van Berlijn. Hoe was het alledaagse leven in Oost-Berlijn en welke typische aspecten van dit leven in de Hauptstadt der DDR zijn in Berlijn nog terug te vinden. Hoe was het om een afwijkende politieke mening te hebben in een stad die decennia lang was gescheiden door een vrijwel onneembare betonnen muur. Welke risico’s liepen die inwoners die zich niet hielden aan de richtlijnen van de socialistische heilstaat? Waar liep de Muur die Oost en West Berlijn scheidde en welke verhalen zijn er nog te vertellen en te zien over deze scheidingsmuur door Berlijn?

 • Haus am Checkpoint Charlie:
  Het museum (de eerste tentoonstelling werd al in 1962 geopend in een tweekamerwoning in de Bernauer Straße) is nu gevestigd in de Friedrichstraße, direct bij (de inmiddels “in ere herstelde”) grenspost Checkpoint Charlie: de beroemdste en zwaar bewaak-te doorgang tussen Oost- en West-Berlijn. De expositie toont de geschiedenis van de Muur.
 • DDR Museum:
  zelf een keertje een Trabant besturen, in originele Oost-Duitse fauteuils naar Oost-Duitse films kijken, de keukengeurtjes van een Oost-Duitse eenheidswoning in een eenheidswijk opsnuiven, loop door een nagebouwde “Plattenbau woning” en hoor hoe mensen werden afgeluisterd en zie met eigen ogen hoe bewoners daar de Lipsi dansten: deze herinneringen aan een verdwenen stuk Duitsland zijn aan den lijve te ervaren in het interactieve DDR-museum voor alledaagse cultuur.
 • Mauerspaziergang:
  Der rote Faden, Mauerspaziergang: waar stond de Muur? Een veel gestelde vraag in het huidige, ongedeelde Berlijn. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 zijn veel restanten van de Duitse deling verdwenen. Met onze gids gaat u op zoek naar de oude tegenstellingen tussen Oost en West, kortom een speurtocht naar het verloop van de Berlijnse Muur.
 • Ostalgie Tour: Met onze routebeschrijving verkent u op eigen gelegenheid (per openbaar vervoer) het DDR verleden van Berlijn. “In Berlin hat jeder Kiez seine eigene Geschichte und Identität….” Na de val van de Muur is de tweedeling van Berlijn verdwenen, maar gebleven zijn de monumenten en herinneringen aan de DDR-tijden. Het succes van het Ost-Ampelmännchen en vele DDR-producten zijn de uiterlijke kenmerken van de “Ostalgie.” Ook het succes van de film “Good Bye Lenin” behoort hier toe. De route leidt u dan ook o.a. langs de locaties die in de film voorkomen. Tevens kunt u van ons een “Filmheft” ontvangen (geschreven voor het Duitse onderwijs).
 • AlliertenMuseum:
  De Koude Oorlog door Westerse ogen bezien. Het museum (gevestigd in o.a. de bioscoop “The Outpost” op een voormalige Amerikaanse basis) toont de geschiedenis van de Amerikaanse “bezettingsmacht” in Berlijn, waarbij vooral ook de logistieke prestaties van de “Luftbrücke” worden benadrukt.
 • Stasimuseum:
  De voormalige Zentrale der Staatssicherheitsdienst was één van de meest gevreesde plaatsen in de DDR. Het gehate gebouw werd kort na de val van de Muur bestormd. Vanuit de Zentrale werd het apparaat van Stasi-informanten geleid. Het kantoor van Stasi-chef Erich Mielke neemt een centrale plaats in het gebouw en de tentoonstelling in. Daarnaast zijn er tentoonstellingsruimten waar de politieke aspecten van de DDR, de activiteiten van het Ministerium für Staatssicherheit én de weerstand en oppositie hiertegen aan de orde komen.
 • Gedenkstätte Hohenschönhausen:
  Het terrein in Berlin-Hohenschönhausen wordt meer dan welke andere plaats in Oost-Duitsland ook, gezien als hét symbool voor 44 jaar van politieke vervolging en onderdrukking in de Sovjet bezettingszone en in de Duitse Democratische Republik. Duizenden inwoners van de DDR werden hier tussen mei 1945 en oktober 1989 gevangen gehouden, onder veelal onmenselijke omstandigheden. De rondleiding van ca. 1½ uur geeft een overzicht van de geschiedenis van het terrein en de Gedenkstätte en wordt deels verzorgd door voormalig politieke gevangenen.
 • Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn:
  De Duits-Duitse grens: 1393 km, zeven grensovergan-gen. Helmstedt-Marienborn was de grootste. Langs de demarcatielijn stonden Oost en West zwaarbewapend en met diep wantrouwen tegenover elkaar. Met meer dan 1000 grenswachten was het de grootste Duits-Duitse grensovergang en werden de Westerse reizigers, personenauto’s, touringcars en vrachtwagens er aan een bijna feilloze controle onderworpen. Op de heen- of terugreis kunnen wij voor uw groep een bezoek met rondleiding reserveren. Het bezoek omvat een introductiefilm, een overzichtstentoonstelling en een rondleiding over het terrein. De Gedenkstätte is op maandag gesloten (het terreis is wel toegankelijk).
 • Haus der Geschichte Berlin: Het “Tränenpalast” bij het Bahnhof Friedrichstraße werd in 1962 in gebruik genomen en dankt zijn naam aan de vele hartverscheurende taferelen die zich hier afspeelden . Hier kregen bezoekers van de DDR en een enkele geprivilegieerde DDR-burger die een bezoek aan het Westen mocht brengen, na uitvoerige controles toegang tot het voor het westelijke verkeer gereserveerde deel van het station Friedrichstraße . De doorsnee DDR-burger had in deze ‘uitreishal’ niets te zoeken. Door “de uitgang van de DDR” moesten alle bezoekers met een “dagpas” ’s avonds weer terug naar West-Berlijn.

Schoolreis Berlijn: programma Berlijn Sportief

 • Fietsen in Berlijn: de beste manier voor Nederlanders om Berlijn te ontdekken is natuurlijk per fiets! Wij reserveren voor uw groep de fietsen. U kunt de route (ca. drie- vier uur) maken onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid met een uitgebreide routebeschrijving. U kunt een keuze maken uit een groot aantal afwisselende routes.
 • Paddeln in Berlin: het water op in Berlijn in meerpersoonskano’s: een bijzondere en sportieve manier om het onbekende Berlijn te ontdekken. Met een gids maakt u een tour op de Spree nabij Berlin Mitte of kies voor de tour in het groene zuidoosten van Berlin Köpenick.
 • Paddeln im Spreewald: op zo’n 1½ uur ten zuidoosten van Berlijn vindt u één van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Spreewald. In een uitgestrekt bosrijk gebied waaiert het riviertje de Spree uit in verschillende kleinere stromen, om uiteindelijk weer samen te vloeien richting Berlijn. Een heerlijk, waterrijk gebied om afwisselende kanotour te maken. Tussen de rivierarmen lopen weer de kleinere stroompjes en kanaaltjes.
 • Indoor Beach Center: met de hele groep een sporttoernooi in het kolossale 2500m2 grootte Indoor Beach Center Berlin. Met het verwarmde witte zand van de sportvelden, de bar en de strandstoelen krijg je bijna een “caribbean beach feeling….” Speel ’s middags of ’s avonds (tot 21.00 uur) een beach-volleybal, beachsoccer, beachminton of beachhandbal toernooi en win met je team de “indoor beach kam-pioen” van Berlijn! Het maximum aantal speler per court is afhankelijk van de gekozen spelsoort. Ook mogelijk-heden voor outdoor toernooien vanaf april t/m oktober.
 • MountMitte: voor iedereen die geen hoogtevrees heeft en zijn klimkunsten wil tonen, biedt MountMitte de juiste uitdaging! Geopend tot twee uur voor zonsondergang.met handen en voeten de klimwand van Magic Mountain bedwingen. Voor uw groep geen berg te hoog in Berlijn!
 • Erlebniscity Oranienburg: op een klein uurtje rijden ten noorden van Berlijn vindt u in Oranienburg een grandioos sport- en attractiecentrum met tennis, badminton, bowling, attractiebad, basketbal, beachsoccer, volleybal en klimwand!

Schoolreis Berlijn: programma “Berlin unter dem Hakenkreuz”

In minder dan twee decennia zou door toedoen van Hitler het bruisende Berlijn van de twintiger jaren met haren talloze monumentale bouwwerken veranderen in een compleet verwoeste stad. Van wat de hoofdstad van zijn duizendjarig rijk zou moeten worden, bleven slechts de rokende puinhopen in mei 1945 over. In 1933 werd Adolf Hitler de rijkskanselier. Dit was het begin van de vervolging in Berlijn en geheel Duitsland van Joden, communisten, homoseksuelen en vele anderen. Het donkerste hoofdstuk van Berlijn had zijn aanvang genomen. Tijdens uw werkweek in Berlijn kunt u met het programma “Berlin unter dem Hakenkreuz” op zoek naar de nog aanwezige sites die op indrukwekkende wijze de verschrikkingen van het Nationaal-Socialisme.

 • Tographie des Terrors: de openluchttentoonstelling is gevestigd op het terrein waar tussen 1933-1945 het onderdrukkingsapparaat van het Derde Rijk was gevestigd. In diverse gebouwen tussen waren o.a. de Reichsführung van de SS, de SD en hoofdbureau van de Gestapo (met o.a. de beruchte “Gestapo-Hausgefängnis”) gehuisvest. Meer dan 20 jaar was het terrein ingericht als openluchtmuseum, een provisorische herinnering aan de tijd dat hier de centrale van de Nazi-terreur gevestigd was. Maar hoe provisorisch ook, het terrein trok ruim een half miljoen bezoekers per jaar. Die kunnen nu in het nieuwe documentatiecentrum zien en lezen hoe de Nazi-organisaties waren opgebouwd en hoe ze te werk gingen. Topographie des Terrors omvat zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. De nadruk ligt niet op de slachtoffers, maar op de daders van de Nazi-terreur. Wat waren dat voor mensen? Wat dreef hen, hoe kwamen ze tot hun daden? De kans is groot dat u als bezoeker weg gaat met meer vragen dan u had voordat u hier kwam – en dat is precies de bedoeling.
 • Gedenkstätte Deutscher Widerstand: in het voormalige “Oberkommande der Wehrmacht” werd na de mislukte bomaanslag op Hitler (20 juli 1944) Graf von Stauffenberg samen met zijn medestanders terechtgesteld. De overzichtstentoonstelling “Widerstand gegen den Nationalsozialismus” geeft een inzicht in het Duitse verzet van individuelen en groepen tegen de nationaal-socialistische dictatuur.
 • Haus der Wannsee Konferenz: in deze villa aan de oevers van de Wannsee beraadslaagden op 20 januari 1942 onder voorzitterschap van SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, veertien topambtenaren uit de ministeriële bureaucratie en de SS over de organisatorische uitvoering van de beslissing om de Europese Joden naar het oosten te deporteren en te vermoorden. Naar deze plaats werden de besprekingen de “Wannsee-Conferentie” genoemd. De notulen van de conferentie (van de hand van Adolf Eichmann) werden in 1947 in de dossiers van Buitenlandse Zaken gevonden. De permanente tentoonstelling biedt niet alleen een beeld van de conferentie, maar ook over de voorgeschiedenis vanaf 1933 en de gevolgen tot 1945. Een overzicht van proces van buitensluiting, vervolging, deportatie en moord van de Joden in Europa.
 • Gedenktstätte Sachsenhausen: het concentratiekamp Sachsenhausen is bewaard gebleven als monument ter nagedachtenis aan de 100.000 gevangenen die hier omkwamen. De toegangspoort met “Arbeit macht Frei”, twee van de oorspronkelijke gevangenenbarakken en de tentoonstellingen over het leven in het kamp en (pas ingericht na de val van de Muur) over de Joodse gevangenen, geven een indrukwekkend beeld van de Nazi-terreur. School- en studentengroepen kunnen wij rondleidingen reserveren, waarbij uw groep het terrein van het concentratiekamp en de tentoonstellingsruimten bezoekt. Wij adviseren u de rondleiding voor uw schoolreis tijdig bij ons aan te vragen.
 • Deutsch-Russisches Museum Berlin Karlshorst: in het gebouw waar op 8 mei 1945 de onvoorwaardelijke capitulatie van het Derde Rijk werd ondertekend, wordt het verloop van de oorlog aan het Oostfront tentoongesteld. Met thema’s als onder meer de oorlogsplanning in 1940/1941, “Soldatenalltag” aan het Oostfront, de nationaal-socialistische vernietigingspolitiek en de laatste oorlogsfase in het Duitse Rijk wordt een beeld gegeven van de verschrikkingen aan het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schoolreis Berlijn: programma Joods Berlijn

De geschiedenis van het Joodse Berlijn begint in 1671 als een beperkt aantal Joodse families het recht kregen om zich in Berlijn te vestigen. Hoewel in de daarop volgende eeuwen vooroordelen en discriminatie van de Joodse inwoners van Berlijn niet ongewoon was, kon de Joodse gemeenschap tot bloei komen de Berlijn. Na de machtsovername in 1933 waarbij de Nazi’s aan de macht kwamen, kwam er een abrupt einde aan het Joodse leven in Berlijn. De Joden werden volledig van hun rechten beroofd en in 1939 brak de oorlog uit. Van de 160.000 joden die het vooroorlogse Berlijn telde, emigreerde de helft. Van de rest overleefden slechts zesduizend joden het Hitler-regime. Nieuwe koosjere restaurants en joodse scholen openden inmiddels weer hun deuren. Oude begraafplaatsen werden opgeknapt en synagogen zijn gerenoveerd en in ere hersteld, waaronder de Neue Synagoge aan de Oranienburger Straße. Deze synagoge, vanouds het centrum van de joodse cultuur in Duits land, is sinds de grondige restauratie in 1995 deels ingericht als museum. Zoals het ooit was zal het vanzelfsprekend nooit meer worden, want daarvoor heeft de Tweede Wereldoorlog te diepen wonden in het Joodse leven in Berlijn geslagen. Wat blijft zijn de herinneringen aan de verschikkingen van de Nazi-terreur.

 • Centrum Judaicum: van de Neue Synagoge zijn de glanzende koepel en de façade nog origineel. De uit de 19e eeuw stammende synagoge werd zwaar beschadigd tijdens de pogromnacht in 1938 en bombardementen in 1943. Het in de synagoge gevestigde Centrum Judaïcum heeft er, naast wisselende tentoonstellingen, een overzichtstentoonstelling over het vroegere Joodse leven in Berlijn ingericht. Voor uw schoolreis Berlijn reserveren wij graag een rondleiding in het Centrum Judaicum.
 • Wandeling Joods Berlijn: een wandeling door de wijk rondom de Neue Synagoge in de Oranienburger Straße: van de 17e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog was dit het centrum van het Joodse leven in Berlijn. Naast de herbouwde Neue Synagoge, de koosjere café’s en restaurants is er ook een Joods Gymnasium (gevestigd in de vroegere “Jüdischen Knabenschule”). In de Große Hamburger Straße (daar waar nu een lommerrijk park is) lag het “Alter Jüdischer Friedhof.” Het oudste Joodse kerkhof van Berlijn (sinds 1672) werd in 1943 door de Gestapo verwoest. De enige getuigen van dit kerkhof zijn slechts een aantal barokke grafstenen, die in de muur van het park gemetseld zijn. Voor aanvang of na afloop van de wandeling kunnen wij voor uw werkweek Berlijn een rondleiding reserveren bij het Jüdisches Museum of de Neue Synagoge.
 • Jüdisches Museum: het avant-gardistische gebouw van architect Daniel Liebeskind werd geopend in 1999. Hoewel de tentoonstelling over de Duits-Joodse geschiedenis pas in 2001 gereed was, was het (toen nog lege) gebouw al meteen één van de meest bezochte bouwwerken van Berlijn. Het museum geeft op meesterlijke wijze een beeld van 2000 jaar Joods-Duitse geschiedenis en cultuur. De ruimtes in het museum hebben talrijke onregelmatige hoeken, waardoor ze steeds weer een andere gezichtspunt bieden. Grotere en kleine hallen en grotere en kleinere gangen: het museum geeft bewust de indruk van een labyrint, waardoor je als bezoeker bewust wordt van de grote verliezen die de geschiedenis van de Joden al die eeuwen heeft gekenmerkt. Voor schoolgroepen zijn er afwisselende rondleidingen mogelijk.
 • Holocaust Denkmal: tussen Brandenburger Tor en Potsdamerplatz ligt op een enorm terrein het in mei 2005 geopende monument ter nagedachtenis aan de in Europa vermoorde Joden. Het geeft een beklemmend gevoel als je rondloopt door het monument, dat wordt gevormd door 2711 betonnen zuilen. Onder het zuilenveld ligt het “Ort der Information,” een grote expositieruimte met informatie over de slachtoffers van de Holocaust. Het is mogelijk om een rondleiding (ca. 90 minuten) te reserveren.
 • Joodse begraafplaats Weißense: de Het Joodse Kerkhof in de wijk Weißensee is één van de grootste en mooiste Joodse begraafplaatsen van Europa. Het in 1880 ingewijde kerkhof diende als vervanging van de Joodse begraafplaatsen aan de Große Hamburger Straße (verwoest in 1943) en Schönhauser Allee. Bij de hoofdingang bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan de slacht-offers van de Holocaust. Op gedenkstenen zijn hier de namen van alle concentratiekampen vermeld. Het kerkhof is geopend van 08.00-16.00 uur (m.u.v. zaterdag en Joodse feestdagen). Mannen dienen een hoofdbedekking te dragen.
 • Gedenktstätte Sachsenhausen: het concentratiekamp Sachsenhausen is bewaard gebleven als monument ter nagedachtenis aan de 100.000 gevangenen die hier omkwamen. De toegangspoort met “Arbeit macht Frei”, twee van de oorspronkelijke gevangenenbarakken en de tentoonstellingen over het leven in het kamp en (pas ingericht na de val van de Muur) over de Joodse gevangenen, geven een indrukwekkend beeld van de Nazi-terreur. School- en studentengroepen kunnen wij rondleidingen reserveren, waarbij uw groep het terrein van het concentratiekamp en de tentoonstellingsruimten bezoekt. Wij adviseren u de rondleiding voor uw schoolreis tijdig bij ons aan te vragen.

Schoolreis Berlijn: programma “Bundeshauptstadt Berlin”

De hoofdstad van de Duitse Bondsrepubliek is zeker in vergelijking met andere Europese hoofdsteden met zijn nog geen 800 jaar nog een relatief jonge stad. Berlijn is ontstaan door de vereniging van de steden Cölln en Berlijn aan het begin van de 14e eeuw. Na de kroning van Frederik III (als Frederik I) tot koning van Pruisen in 1701 werd Berlijn residentiestad en kwam het naar voren als één van de brandpunten van centraal Europa. Onder Frederik II (1740-1786) begint de architectonische herinrichting die Berlijn de grandeur van een hoofdstad zal geven.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Oost Berlijn de Hauptstadt der DDR, terwijl de West-Duitsers haar hoofdstad in Bonn vestigen. Na de hereniging van het tijdens de Koude Oorlog gescheiden Berlijn wordt Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek en werd de stad ambtelijk en architectonisch omgebouwd tot de metropool van de 21e eeuw.

Tijdens uw werkweek in Berlijn kunt u met het programma “Bundeshauptstadt Berlin” kennismaken met de politieke en historische aspecten van de Duitse hoofdstad.

 • Rijksdag – Duitse Bondsdag: de Rijksdag werd aan het eind van de 19e eeuw (ten tijde van het Duitse Keizerrijk) gebouwd als vergaderzaal van de volksvertegenwoordiging. Nadat er 10 jaar aan gebouwd is, wordt in 1894 de laatste steen gelegd door Keizer Wilhelm II. Na de ineenstorting van het Keizerrijk wordt er in 1918 vanaf het balkon de “Republik” geproclameerd. “Dem Deutsche Volke” verscheen op de gevel na invoering van het algemeen kiesrecht.

  In januari 1933 wordt Hilter benoemd tot Rijkskanselier. Nog geen maand later staat de Rijksdag in brand, aangestoken door Marinus van der Lubbe? Aan het einde van de slag om Berlijn in 1945 wordt op het dak de Russische vlag gehesen. In augustus 1963 wordt begonnen met de bouw van de Muur. De Rijksdag ligt nog net in West, de Muur loopt direct aan de achterzijde van het gebouw. Op 9 november 1989 valt de Muur, die vervolgens ook bij de Rijksdag door de “Mauerspechte” wordt ontmanteld.
  Op 4 oktober (één dag na de hereniging) wordt de eerste Bondsdagzitting in de Rijksdag gehouden. En sinds 1999 is het vernieuwde Rijksdaggebouw eindelijk permanent de zetel van het Duitse parlement.

  De majestueuze glazen koepel (ontwerp Norman Foster) is sinds de opening in 1999 dé topattractie van Berlijn! Bezoek van de koepel van het Rijksdaggebouw is dagelijks mogelijk van 08.00-24.00 uur. De laatste entree is om 22.00 uur. Op de publieke tribune van de vergaderzaal van de Duitse Bondsdag worden lezingen gehouden van ca. 45 minuten. Wij adviseren u uw bezoek tijdig te reserveren!

 • The Story of Berlin: in The Story of Berlin maakt u een boeiende tijdreis door het verleden van Berlijn: vanaf de stichting van de stad in 1237 tot heden als hoofdstad van de Duitse Bondsrepubliek. In twintig themazalen op vier etages wordt de geschiedenis van Berlijn op boeiende wijze via moderne multimedia technieken gepresenteerd. Het bezoek aan The Story of Berlin kan afgerond worden met een rondleiding door een authentieke atoombunker (diep onder de grond). De bunker is gebouwd in de jaren zeventig, om voor 3500 personen (ten tijde van de Koude Oorlog) bescherming te bieden bij een mogelijke aanval met atoomwapens. In de bunker kan de spanning tussen Oost en West op een unieke manier inzichtelijk worden gemaakt.
 • Deutscher Dom: aan de Gendarmenmarkt staan tegenover elkaar de uit het begin van de 18e eeuw stammende Deutsche en Französischer Dom. In de Deutscher Dom is de tentoonstelling “Wege – Irrwege – Umwege. Die Entwicklung der parlamentarischen Demokratie in Deutschland” gehuisvest. De tentoonstelling (onder auspiciën van de Duitse Bondsdag) is gewijd aan die historische gebeurtenissen in het verleden, welke hebben bijgedragen aan het ontstaan en de vorming van de Duitse Bondsrepubliek. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan het begin van de Duitse parlementaire democratie rond het revolutiejaar 1848; aan de Weimarer Republik; aan het einde van de parlementaire democratie ten tijde van Hitler én aan de deling en de “Wiedervereinigung” van Duitsland.
 • Nederlandse Ambassade: nadat Berlijn in 1991 weer de hoofdstad van Duitsland was geworden, werd bewust gekozen voor een locatie in Mitte: het oude centrum van Berlijn, aan de Spree op de hoek van de Klosterstraße en Rolandufer met uitzicht op de historische binnenhaven, de drukke Mühlendamm-schleuse en Friedrichsgracht, de enige gracht in Berlijn. Deze gracht werd in de 17e eeuw aangelegd door Nederlandse ingenieurs. Door deze unieke ligging aan het water met de bijzondere reflecties en lichtwerking heeft de locatie een bijna Nederlands karakter. Gekozen werd voor een ontwerp van architect Rem Koolhaas.

  U bent van harte welkom – na aanmelding – een bezoek te brengen aan de Nederlandse ambassade te Berlijn. U wordt verwelkomd door een van de medewerkers die vragen over de ambassade kan beantwoorden. Gezien de grote belangstelling en de veiligheidseisen die inmiddels voor toegang tot ambassades noodzakelijk zijn, is het niet mogelijk een rondgang door de gehele ambassade aan te bieden met groepen groter dan 18 personen. Wij reserveren graag voor uw schoolgroep een bezoek aan de Nederlandse Ambassade tijdens uw werkweek Berlijn.

Schoolreis Berlijn: programma Cultuur en Kunstzinnige Vorming

Berlijn is hip & happening en aan het begin van de 21e eeuw “the place to be.” Waar de Nederlandse kunstenaars worden beperkt door eindeloze regels, heerst er in Berlijn een bijna onbeperkte vrijheid die tot talloze nieuwe cultuuruitingen lijdt. Berlijn is de creatieve metropool van Europa: van klassiek tot mega-trendy een eldorado voor kunstenaars uit alle delen van de wereld, trendstad, modestad, designstad, muziekstad – en nog veel meer.

En creatief is Berlijn altijd al geweest, ten tijde van de Pruisische koningen of in de “gouden twintiger jaren:” toneel, ballet, literatuur, cabaret, muziek, schilderkunst – alle kunstgenres en kunst in alle vormen hebben decennia- en zelfs eeuwenlang een stempel op de stad gedrukt. Geen enkele Europese stad heeft zo’n groot aantal indrukwekkende musea als Berlijn, die voor schoolgroepen een afwisselend bezoekersprogramma met rondleidingen en/of workshops bieden.

 • Berlijn Museum Stad: wereldberoemde kunstschatten zijn er in Berlijn te ontdekken: de buste van Nefretete, het Pergamon Altaar, de oude en jonge meesters van Giotto tot Caravaggio, van Breughel tot Caspar David Friedrich en van Joseph Beuys tot Haring. Berlijn is dé Europese cultuurmetropool van de 21e eeuw met haar talrijke musea en galerieën. Bezoek tijdens uw schoolreis naar Berlijn één van de vele rijk gevulde en veelal interactief ingerichte musea!

  Wij reserveren graag ook voor uw schoolreizen Berlijn de voor schoolgroepen veelal gratis entree en indien gewenst een rondleiding.

  In veel musea in Berlijn kunnen wij voor school-. en studentengroepen GRATIS ENTREE aanvragen (bij de genoemde musea wordt dit vermeld), desgewenst zijn tevens museumrondleidingen bij ons te reserveren. Voor tijdelijke tentoonstelling kunnen afwijkende entreetarieven van toepassing zijn. Op het Berliner Museumsportal vindt u een compleet overzicht van de meer dan 170 Berlijnse musea.

 • Berlijn Theater Stad: in de bruisende jaren 20 van de vorige eeuw groeide Berlijn (onder Reinhardt en Brecht) uit tot het centrum voor theater in Europa. Na de Tweede Wereldoorlog herstelde de “theaterdichtheid” van Berlijn zicht tot één van de hoogste in Europa. Niet alleen de grote, gevestigde theaters, maar ook de ontelbare kleine theaters in het alternatieve circuit bepalen het karakter van Berlijn als theaterstad.

  Onderstaand een (beperkt) overzicht van de theaters in Berlijn. Naast theaterstad is Berlijn van oudsher ook de filmstad van Duitsland. In 1918 waren er in Berlijn 251 bioscopen en in de twintiger jaren waren er een kleine 50.000 mensen werkzaam in de filmindustrie. De UFA had in Potsdam (Babelsberg) haar studio’s, waar vele wereldberoemde films zijn gedraaid.

  Wij reserveren graag de tickets voor uw voorstelling naar keuze. In de maand voor uw vertrek kunnen wij u een compleet theateroverzicht toesturen. Indien u al een keuze heeft gemaakt voor een bepaald theater of een bepaalde voorstelling, dan kunnen wij reeds eerder uw tickets aanvragen.

 • Berlijn Literatuur Stad: Schiller, Hoffmann, Heine, Fontane, Brecht, Kästner en Grass zijn slechts enkele van de Duitse schrijvers die onlosmakelijk met Berlijn verbonden zijn. Zowel voor als na de Duitse hereniging was en is Berlijn het decor van talrijke romans. Van “Effi Briest” van Theodor Fontane en “Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin tot hedendaagse schrijvers als Bodo Morshäuser met “Die Berliner Simulation” of “Axolotl Roadkill” van Helene Hegemann.

  De literaire stadswandeling door Berlijn is een speurtocht naar de vaak complexe relaties tussen het Berlijnse stadsleven en de literatuur: Hoe bepaalde plaatsen in Berlijn de literaire werken inspireerden? Hoe verandert de literatuur de perceptie van de stad? Hoe is de Duitse literaire geschiedenis terug te vinden in het stadsbeeld? Waar ontmoetten schrijvers elkaar en hoe ontstonden de typisch Berlijnse “Künstlerquartiere?” Hoe en waar woonden deze schrijvers in Berlijn? Allemaal vragen die tijdens deze literaire speurtocht tijdens uw werkweek Berlijn de revue zullen passeren!

Schoolreis Berlijn: programma Natuur & Techniek

Ook voor het invullen van een programma natuur en techniek tijdens uw werkweek Berlijn biedt de Duitse hoofdstad vele mogelijkheden. De natuur en wetenschapsmusea van Berlijn bieden een ongekend rijke collectie en uiteenlopende mogelijkheden voor educatieve activiteiten en rondleidingen. Daarnaast kent Berlijn en de omgeving van Berlijn een aantal unieke historische industriële en wetenschappelijke monumenten die de kennismaking met de techniek en wetenschap zeer aanschouwelijk kunnen maken! Met ons programma “Natuur en Techniek” kunt u zelf een beeld krijgen tijdens uw werkweek Berlijn van de grootschalige bouwprojecten in de Duitse hoofstad!

 • Deutsches Technik Museum: het museum is gevestigd in en rondom het vroegere goederenspoorwegstation Anhalter Bahnhof. Verdeeld in 14 afdelingen op een totaal oppervlak van 14.000 m2 komt de wereld van de techniek tot leven: locomotieven, vliegtuigen, computers, dieselmotoren, stoommachines, drukpersen en veel, veel meer.

  Het is een museum, waar je ook zelf veel van de museumstukken mag aanraken en moet onderzoeken. Op bijna alle afdelingen worden rondleidingen verzorgd en kun je actief deelnemen: zelf papier maken en drukken, aan computers werken of nieuwslezer worden in een TV-studio. In het museum worden rondleidingen (Duits of Engels) verzorgd met o.a. de volgende thema’s: Energietechniek: zon, wind en water. Of Industriële Revolutie. Of sneller en verder: geschiedenis van de spoorwegen. Of geschiedenis van de filmtechniek.

  Waarom is de hemel blauw? Hoe werkt een batterij? Deze en vele andere vragen worden in het Science Centre Spectrum beantwoord. Door middel van ruim 250 experimenten worden spelenderwijs belangrijke basisprincipes van de natuurwetenschap en de techniek getoond.

 • Museum für Naturkunde: “Auf den Spuren der Evolution der unbelebten und belebten Natur.” Het natuurwetenschappelijk museum van Berlijn maakt deel uit van de Humboldt Universiteit en herbergt meer dan 25 miljoen zoölogische, paleontologische, mineralogisch en geologische voorwerpen. Middelpunt van het museum is de “Sauriersaal” met meer dan dertig sauriërs en met als letterlijk hoogtepunt de Brachiosaurus brancai: met 23 lengte en zo’n 12 m hoogte het grootste skelet, dat ooit in een museum opgesteld is. Andere topstukken: oervogel Archaeopteryx, een meteoriet van Mars en het grootste stuk barnsteen ter wereld.
 • Zoologischer Garten: de in 1844 geopende dierentuin van Berlijn (de oudste van Duitsland) behoort tot de meest soortenrijke dierentuinen ter wereld. De Zoologischer Garten is als een groene oase gelegen in het drukke centrum van West-Berlijn, direct bij de Kudamm. Hoogtepunten van de dierentuin zijn het apenhuis met de gorilla’s, de reuzenpanda’s die China uitsluitend als “staatsgeschenk” mogen verlaten én het “donkere paviljoen,” waar de nachtdieren te observeren zijn.

  Voor schoolgroepen is het mogelijk om een 90 minuten durende rondleiding (Duits) te reserveren. U kunt kiezen voor een algemeen oriënterende rondleiding, waarbij de meest uiteenlopende vragen beantwoord zullen worden. Waarom zijn flamingo’s roze? Hoeveel weegt een neushoorn en waarom heeft de neushoorn in Zoo Berlin geen hoorn? Zijn er papagaaien die vlees eten? Waarom zwemmen ijsberen in de zomer vaak in groen water en is het in Berlijn ’s zomers niet te veel warm? En zo nog zeer veel meer vragen én antwoorden. Daarnaast kunt u een themarondleiding reserveren, waarbij bijvoorbeeld een kijkje achter schermen wordt geboden en het voederen van bepaalde dieren kan worden bijgewoond.

  Een apart onderdeel van Zoo Berlin is Zoo Aquarium Berlin. In het drie etages tellende paviljoen zijn op de benedenverdieping alleen al 83 aquaria. Naast de “Fisch Abteilung” met haaien, piranha’s en dieren uit het koraalrif is er een afdeling met insecten, kikkers en reptielen. Bijzondere aantrekkingskracht heeft de krokodillenhal, waar je je bijna in de jungle, tussen deze gepantserde reptielen waant.

 • Botonischer Garten & Museum: als een oase ontvouwt de “Grüne Juwel” van Berlijn zich in al haar pracht. De botanische tuinen van Berlijn kennen een geschiedenis van meer dan drie eeuwen en is met een oppervlakte van 42 ha één van de grootste ter wereld. Zo’n 22.000 verschillende plantensoorten kunt u hier ontdekken. Op het terrein van 6000 m2 kunt u een botanische rondreis om de wereld maken en dwalen door verschillende klimatologische zones en water- en moerasbiotopen. Het Botanisch Museum is een uniek verlengstuk van de tuinen. Hier worden vooral sterk vergrote modellen getoond, welke de structuren zichtbaar maken die voor het blote oog verborgen blijven.
 • Sterrenwacht/planetarium: een speurtocht door het heelal met projecties van de sterrenhemel, galactische nevelwolken en gesimuleerde vluchten naar de maan, Mars of in verre sterrenstelsels.

  Het Zeiss-Großplanetarium: werd in 1987 in Oost-Berlijn geopend en is het grootste en modernste planetarium van Europa. In de foyer worden wisselende tentoonstellingen gepresenteerd. In de koepelzaal (300 zitplaatsen, een binnendiameter van 23 meter en 14,50 meter hoog) wordt op spectaculaire en verrassende wijze de sterrenhemel geprojecteerd, door de computergestuurde planetariumprojector Cosmorama.

  De telescoop van de Archenhold Sternwarte is met zijn 21 meter de langste lenzentelescoop ter wereld. Het 130 ton zware gevaarte werd 1896 gebouwd. Na WOII werd er tevens een klein planetarium bijgebouwd. Voor schoolgroepen zijn rondleidingen met verschillende astronomische thema’s mogelijk. Vanaf het dak van de sterrenwacht krijgt u uitleg over de “Große Refraktor.” Natuurlijk ziet u de beroemde meteoriet, die niet alleen bekeken wordt, maar ook aangeraakt mag worden! In het Planetarium wordt het programma afgesloten met de uitleg over de sterrenhemel.

 • Medisch Historisch Museum – Museum der Charité: het Medisch Historisch Museum in Berlijn is een instelling van het Berlijnse academisch medisch centrum Charité. Het is vooral bekendom zijn pathologisch-anatomische collectie en toont op boeiende wijze de ontwikkeling van de geneeskunde in de laatste vier eeuwen. In het museum zijn een groot aantal speciale collecties uit de meest uiteenlopende gebieden van de geneeskunde te zien.

  Met zijn wisselende tentoonstellingen toont het museum steeds weer nieuwe aspecten van de geneeskunde en de medische geschiedenis en informeert de bezoeker daarnaast over ziekten in het verleden en heden. Er wordt onder andere een verband gelegd tussen geneeskunde en kunst, pathologie en antieke mythologie, maar ook over de relaties tussen de geneeskunde en de industrie.

 • Brouwerijbezoek: een rondleiding door de “traditionsreichste Berliner Brauerei” is een ware ontdekkingstocht naar de meest geliefde drank van Duitsland. Tijdens de rondleiding van ca. 1½ uur ziet u alle aspecten van het productieproces. En… natuurlijk kunt u na de rondleiding zelf het resultaat testen!
 • Museumspark Rüderdorf: Rüdersdorf is de grootste kalkafgraving van Europa. De plaats getuigt op indrukwekkende manier van de industriële bloeiperiode. Het museumpark informeert over de ontwikkeling van het bedrijf, waar tot op de dag van vandaag kalk wordt afgegraven. In het ‘Haus der Steine’ wordt in een permanente expositie de geologie van kalksteengroeve Rüdersdorf getoond en u krijgt een inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van de aarde. In de ‘Kalkscheune’ staat u na enerverende rondleidingen door de voormalige muschelkalkgroeve en de voedselgebieden van vleermuizen een stevige maaltijd te wachten.

  Het museumpark voor de poorten van Berlijn biedt daarnaast historische en geologische rondleidingen door het vroegere dagbouwgebied, u kunt er echte fossielen verzamelen en bovendien worden er landrover- en mountainbiketochten door het doorkliefde witte kalklandschap aangeboden.

 • Schiffshebewerk Niederfienow: op zo’n 50 km ten noordoosten van Berlijn ligt de scheepslift van Niederfinow. Gebouwd tussen 1927 en 1934 is het Schiffshebewerk één van de best bewaarde industriële monumenten van Duitsland én nog steeds volledig in dienst als “lift” op het Oder-Havelkanaal. In ca. vijf minuten stijgen of dalen de schepen 34 meter! Vanaf het uitzichtplatform krijgt u een prachtig panorama op scheepslift en omgeving. Wij adviseren u echter een boottocht te reserveren. Tijdens de 1 – 1½ uur durende boottocht stijgt en daalt u één keer met de lift en wordt u de werking van de scheepslift uitgelegd.
 • Biosphäre Potsdam: een tropenreis midden in Potsdam? Dat kan, want Biosphäre is een ultramoderne, educatieve natuurbelevingattractie met een enorm regenwoud, watervallen en tropische planten. Te midden van 20.000 tropische planten en 14 meter hoge bomen kunt u als een echte natuuronderzoeker door middel van diverse “Forschungsstationen” de magie van de natuur ontdekken. Hoe komt de mangrove aan haar water? Waarom lijken de wortels van de mangrove te zweven? Hoe zien dieren kleuren? Hoe ziet een boom er van binnen uit? Wandelend door de tropen krijgt u op deze en vele andere vragen een antwoord! Onderzoeken, verbazen en ontdekken is het motto van Biosphäre Potsdam.
 • Einsteinturm Potsdam: de Einsteinturm is het meest bekende bouwwerk van de expressionistische architect Erich Mendelsohn, die de toren in 1919-1924 liet bouwen. Zeker voor een zonneobservatorium is het (door Gaudí geïnspireerde) gebouw zeer opmerkelijk: hier werd duidelijk getracht tot een symbiose van wetenschap en kunst te komen. De zonnetelescoop in de toren was tot ver in de vorige eeuw de belangrijkste van Europa.

  De aanleiding voor de bouw van de zonnetelescoop was de voorspelling van de relativiteitstheorie, dat de lijnen in het spectrum van de zon moesten zijn verschoven als gevolg van de grote zwaartekracht. Hoewel Einstein zeer op de bouw van de telescoop had aangedrongen, heeft hij er zelf nooit gewerkt. Rondleiding zijn van oktober – maart mogelijk (na afspraak) in kleine groepen.

Schoolreis Berlijn: Berliner Baustellen

Het voormalige Oost Berlijn is inmiddels weer het kloppende hart van Berlijn, zoals het ooit de bruisende twintiger jaar het moet zijn geweest. Maar voordat dit zover was, werd Berlijn sinds de hereniging van de twee Duitslanden gekenmerkt als de “grootste bouwput” van Europa. In een ongekend tempo onstond er een nieuwe stad, met talloze nieuwe bouwwerken veelal van hoogstaand ontwerp. Nog steeds is het “nieuwe Berlijn” niet klaar en wordt er overal in de stad gebouwd. Met ons programma “Berliner Baustellen” kunt u zelf een beeld krijgen tijdens uw schoolreis naar Berlijn van de grootschalige bouwprojecten in de Duitse hoofstad!

 • Stadsrondrit Haupstadt Berlin: de komst na de Duitse hereniging van de Bondsregering en – parlement naar Berlijn heeft tot grootschalige bouwprojecten voor de diverse ministeries en overheidsgebouwen geleid in het centrum van de nieuwe Duitse hoofdstad.

  Al deze bouwactiviteiten van ongekende omvang hebben het beeld van Berlijn volledig veranderd. Ook de talrijke saneringsprojecten hebben vele wijken in Berlijn een complete facelift gegeven. De route stadsrondrit langs de nieuwbouwprojecten van de laatste 15 jaar begint bij de Schlossplatz en gaat vervolgens via de Gendarmemarkt en de Friedrichstraße naar Unter den Linden, Brandenburger Tor, Reichstag en het Kanzleramt in de Spreebogen. 

 • Informationszentrum zur Hauptstadtplanung: de expositie “Stadtentwicklung – Pläne, Modelle, Projekte” toont aan de hand van grote schaal-modellen (schaal 1:500 en 1:1000) de geschiedenis en huidige stand van zaken van de “Hauptstadt-planung für Berlin.” ansluitend kunt desgewenst een wandeling maken over Potsdamer Platz en door het Regierungsviertel.
 • Baustellenbesichtigung: voor groepen uit het beroepsonderwijs en voor vakgroepen architectuur en bouwkunde kunnen wij op aanvraag rondleidingen verzorgen op bouwplaatsen (zowel openbare gebouwen als verkeersprojecten).
 • Flughafen Berlin Brandenburg: de ombouw en uitbreiding van de luchthaven Schönefeld tot “Flughafen Berlin Brandenburg” was het grootste bouwproject van de Duitse hoofdstad. Hier werd en jarenlang aan de toekomst van de regio gebouwd. Met een gids krijgt u een beeld van dit kolossale bouwproject, dat met jaren vertraging uiteindelijk werd geopend.

 

Schoolreis Berlijn Accommodatie

In Berlijn bieden wij accommodatie in diverse categorieën. Eenvoudige budgethotels geschikt voor school- en studentengroepen. Verschillende youth hostel voor school- en studentengroepen een uitstekende keuze voor een betaalbare en gezellige accommodatie voor uw schoolreis Berlijn. Daarnaast de hotels**, die iets meer faciliteiten bieden voor school- en studentengroepen die een wat ruimer budget hebben en meer eisen aan hun verblijf stellen. Tijdens uw schoolreizen Berlijn kunt u tevens in diverse wijken overnachten bij gastgezinnen.

Gastgezinnen Schoolreis Berlijn
Lust auf Berlin? Na klar! Voor een boeiende en leerzame kennismaking met de Duitse taal en cultuur bieden wij u in de Duitse hoofdstad Berlijn de mogelijkheid om tijdens uw werkweek Berlijn bij gastgezinnen te verblijven. Voor schoolgroepen die Berlijn echt wil ontdekken en beleven een uitstekende, educatieve reisformule! Unsere Gastfamilien freuen sich auf Ihren Besuch! Voor meer informatie bezoek onze pagina Gastgezinnen Schoolreis Berlijn.

The Generator Prenzlauer Berg
Het gezellige hostel is gelegen in de directe omgeving van tramhaltes en S-Bhf. Landsberger Allee. Met de MetroTram (lijn M5 & M6) reist u rechtstreeks in slechts 12 minuten naar de Alexanderplatz. Het in 2002 geopende hostel is een uitstekende budget accommodatie voor uw schoolreis Berlijn. In het modern vormgegeven hostel vindt u een receptie, bar, restaurant en gameroom. Ook in de avonduren is het altijd gezellig in The Generator. Voor scholieren en studenten reserveren wij 4-8 persoonskamers douche en toilet op de etage of desgewenst met douche en toilet op de etage. Voor de docenten kunnen wij desgewenst 1-, 2- of 3-persoonskamer met douche en toilet reserveren. The Generator Prenzlauer Berg is voor uw schoolreis Berlijn een zeer betaalbaar jongerenaccommodatie nabij Berlin Mitte!

The Generator Berlin Mitte
Het nieuwste hostel van The Generator ligt in het hart Berlijn. Voorheen waren het twee 19e-eeuwse kantoorgebouwen, nu vormen ze samen één design hostel. En alles ligt op kuierafstand van Hackescher Markt, Alexanderplatz en Kunsthaus Tacheles. Met een historische binnenplaats, gezellige sociale ruimtes, restaurant en bar, ontbijtzaal en een chill-out bibliotheek voel je je meteen op je gemak. Prachtige 4-6 persoonskamers allen met douche en toilet. Een geweldig hostel voor schoolgroepen vanaf 16 jaar.

PLUS Hostel Berlin
Het PLUS Hostel Berlin heeft in 2010 haar deuren geopend in het gezellige Berlin Friedrichshain, direct tegenover S-Bhf. Warschauer Straße en “om de hoek” bij de East Side Gallery. Vanaf Bhf. Warschauer Straße reist u in slechts zes minuutjes (drie stops) naar de Alexanderplatz. Alle kamers beschikken over eigen douche/toilet. Voor docenten kunnen 1- of 2-persoonskamers gereserveerd worden. In het “Opera Restaurant & Bar” kunt u ’s ochtends genieten van een goed ontbijtbuffet en ’s avonds van een heerlijk pasta & pizza diner. De “Hoffmann Saal” is een gemeenschappelijke ruimte met tafeltennis, tafelvoetbal, big screen TV, Nintendo Wii en “cool music.” Een uitstekende plek om nog even te relaxen na een drukke dag in Berlijn! En bij goed weer is het lekker “chillen” op de fraaie binnenplaats. En het hostel heeft zelfs een uniek binnenzwembad!

A&O Hostel Berlin Kolumbus
Gelegen in oostelijk Berlijn (Berlin-Lichtenberg) in de directe omgeving van de Gedenkstätte Hohenschönhausen en het shopping center Allee-Center Berlin. Met de MetroTram lijn M6 of M5 heeft u een snelle, rechtstreekse verbinding naar de Alexanderplatz en Hackescher Markt. A&O Hostel Kolumbus biedt voor schoolreis Berlijn keurige 3-6 persoonskamers (stapelbedden) met douche en toilet. Voor de leiding kunnen in het hotel 1- of 2-persoonskamer met douche en toilet geboekt worden. Grote receptie en restaurant.

A&O Hostel Berlin Hauptbahnhof
Het in september 2010.geopende hostel beschikt over uiterst ingerichte kamers. De ruime lobby en entree met bar, restaurant, biljart en tafelvoetbal geven het hostel een uitnodigend karakter. Het A&O Berlin Hauptbahnhof bevindt zich op een centrale, maar toch rustige locatie op maar tien minuten lopen van Berlin Hauptbahnhof. Nette meerpersoonskamers (stapelbedden) met douche en toilet. Voor de leiding kunnen in het hotel 1- of 2-persoonskamer met douche en toilet geboekt worden.

A&O Hostel Berlin Mitte
Het A&O Berlin Mitte werd geopend in 2004 en voor het laatst gerenoveerd in het voorjaar van 2011 en uitgebreid met een zijvleugel. Het A&O Berlin Mitte is gelegen in het gelijknamige stadsdeel Berlin Mitte en is maar twee metrostations verwijderd van sneltram- en metrostation Alexanderplatz. Naar het Ostbahnhof is het tien minuten lopen. Nette meerpersoonskamers (stapelbedden) met douche en toilet. Voor de leiding kunnen in het hotel 1- of 2-persoonskamer met douche en toilet geboekt worden.

A&O Hostel Berlin Friedrichshain
In het jaar 2000 ging de eerste A&O Hostel in Berlijn open bij Bhf. Ostkreuz. Het voormalige fabrieksgebouw werd in de winter van 2008 voor het laatst gerenoveerd en in 2011 uitgebreid met een nieuw gebouw. Ondertussen beschikt het hostel over modern ingerichte meerpersoonskamers met douche en toilet en meerpersoonskamers met douche en toilet op de etage. Voor de leiding kunnen in het hotel 1- of 2-persoonskamer met douche en toilet geboekt worden. Het A&O Berlin Friedrichshain bevindt zich midden in de trendy wijk Friedrichshain, maar toch op een rustige locatie. Het is maar vijf minuten lopen naar Bhf. Ostkreuz, vanwaar u een optimale verbinding heeft met alle highlights van uw schoolreis Berlijn. Het hostel beschikt over een lounge, bar en restaurant.

Pfefferbett Hostel
Het unieke hostel is gevestigd op de Pfefferberg in een voormalige brouwerij uit het midden van de 19e eeuw, waar 19e eeuwse industriële architectuur aan de buitenkant combineert met een stijlvol design aan de binnenkant. De lobby heeft fraaie baksteen gewelfde plafonds met een enorme lichtinstallatie en een open haard. Ook de meerpersoonskamers (deels met douche en toilet en deels douche en toilet op deetage) hebben indrukwekkende bakstenen plafonds. Voor docenten 1- en 1-persoonskamers met douche en toilet. U-Bhf Senefelderplatz ligt “direct voor de deur” en in slechts twee stops bent u op de Alexanderplatz. Vanaf het hostel is het slechts een kwartiertje lopen naar de hackescher Markt of het Museuminsel.

Cityhostel Berlin
Geweldig gelgegen op loopafstand van de belangrijkste attracties tijdens uw schoolreis Berlijn, zoals de Brandenburger Tor, Potsdamer Platz en Friedrichstrasse, Het hostel heeft moderne 4-8 persoonskamers met nieuwe meubels en met douche en toilet in de kamer of op de etage. Voor docenten 1- en 1-persoonskamers met douche en toilet. Het hostel heeft een receptie, basement lounge en ontbijtrestaurant.

 

HEEFT U VRAGEN? 

   Bel ons op 0412 - 481 000

     Stuur ons een e-mail

     Vraag een offerte